skip to Main Content

Wijziging minimumloon januari 2018

In januari 2018 wijzigt weer het een en ander op het gebied van minimumloon voor mensen die werken op basis van een overeenkomst tegen beloning. Ook als zij geen arbeidsovereenkomst hebben.

Wat gaat er veranderen?

Alle mensen die op basis van een overeenkomst werken tegen een beloning moeten vanaf januari 2018 minstens het minimumloon verdienen. Het gaat hierbij  om iedere overeenkomst op basis van een beloning en is dus niet gebonden aan een arbeidsovereenkomst.

De huidige voorwaarden omtrent het minimumloon komen daarmee te vervallen. Het gaat om de volgende voorwaarden:

  • Het werk wordt persoonlijk of met hulp van gezinsleden verricht;
  • Voor tenminste drie maanden;
  • Gemiddeld vijf uur per week;
  • Voor niet meer dan twee opdrachtgevers.

Wat betekent dit voor u?

Als u werkt op basis van een overeenkomst tegen beloning en u verdient niet het minimumloon per uur, ga dan in gesprek met uw opdrachtgever. En leg in een overeenkomst vast dat u per januari 2018 per gewerkt uur minsten het minimumloon uitbetaald krijgt. Er is hierbij geen verschil in of uw opdracht gever een ondernemer is of particulier. Vergeet niet om duidelijke afspraken te maken over uw urenregistratie.

Uitzonderingen

Het minimumloon is niet van toepassing op zelfstandige ondernemers. Als u twijfelt of u een zelfstandige ondernemer bent, dan kunt u de ondernemerscheck doen op https://www.belastingdienst-ondernemerscheck.nl/. Voor gastouders die in eigen huis kinderen opvangen geldt het minimumloon niet.

Hoe hoog is het minimumloon per januari 2018?

In de onderstaande tabel worden de minimumlonen per januari 2018 weergegeven:

Tabel Minimumloon per maand, week en dag (bruto bedragen per 1 januari 2018, exclusief vakantiebijslag)
minimum jeugdloon januari 2018 bruto
Tabel Minimumloon per uur voor een volledige werkweek van 36, 38 en 40 uur (bruto bedragen per 1 januari 2018, exclusief vakantiebijslag)
minimum jeugdloon januari 2018
Bron: Rijksoverheid, ‘Factsheet minimumloon voor opdrachtnemers’
Back To Top